Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is geen ziekte of aandoening, het is geen zoveelste label of gecreëerde aandoening waarvoor je medicijnen moet nemen.. het is iets van alle tijden.

Uit onderzoek ( Elanine Aron ) blijkt dat ongeveer 20% van de mensen een “highly sensitive person” ( afgekort HSP) is.

Hooggevoeligheid is een biologisch fenomeen. Je zenuwstelsel is fijngevoeliger van samenstelling en maakt dat je gevoelig tot extreem gevoelig bent voor externe prikkels en indrukken. De hoogsensitieve persoon is vaak ook meer gevoelig voor pijn, medicatie, voeding, sferen, seizoenswisselingen, elektromagnetische straling etc.

Het hooggevoelige kind

Kind zijn in deze tijd is niet altijd even gemakkelijk, vooral kinderen die een hooggevoelig zenuwstelsel hebben kunnen het moeilijker hebben dan anderen. Dit wordt sterker naarmate onze huidige maatschappij meer op prestatie is gericht. Bovendien worden onze kinderen steeds meer blootgesteld aan een veelvoud aan prikkels, denk o.a. aan de uitgroeiende communicatie- en belevingswereld.

Op school kunnen kinderen het druk hebben, na school vaak nog drukker; huiswerk, vriendjes, hobby's, feestjes, contacten onderhouden per computer en smartphone (facebook, whatsapp en twitter). Er is een veelvoud aan keuzes en kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Het kind kan zich daardoor overvoerd en overvraagd voelen. Hieruit kan stress ontstaan, die overigens niet altijd zichtbaar is.
Om de externe en interne prikkels te verwerken is tijd nodig. Het ene kind zal zich terugtrekken om zo tot rust te komen, het ander kind verwerkt de innerlijke onrust door druk en opstandig te zijn. Een hooggevoelig kind kan gebaat zijn bij rust, regelmaat en begrenzing. Het kan voor ouders en begeleiders alsmede voor het kind een grote uitdaging zijn om in balans te blijven.
Door het vermogen zeer verfijnd waar te nemen heeft het hooggevoelige kind veel behoefte aan eerlijke communicatie, het voelt sferen en gevoelens feilloos aan. Indien het kind hierin niet bevestigd wordt gaat het twijfelen, dit maakt het hooggevoelige kind onzeker. Ook boosheid kan hieraan ten grondslag liggen.

Het begrijpen van het gedrag van het hooggevoelige kind is van cruciaal belang voor zijn/haar welzijn.